Wij gebruiken cookies om de website goed te laten functioneren en te verbeteren.


De bollenbar is weer aangevuld

Leuk en (in)spannend!
Bolletje Beitelen Geode Kraken Kristalloods(7)

Beitel zélf jouw eigen geode open!

We hebben onze bollenbar aangevuld. Je kunt weer bolletje beitelen bij De Kristalloods. Niets is zo spannend en leuk voor jonge mineralenliefhebbers als zélf een 35 miljoen jaar oude geode open maken met hamer en beitel.

Beschermd

Tijdens de open loods dag van 29 april staat de bollenbar buiten. Je kiest binnen zelf de geode uit waarvan je zijn geheimen wilt bloot leggen, betaalt bij de kassa en kunt buiten beschermd en onder toezicht gaan beitelen op de speciaal daarvoor bestemde bollenbar. De geode ligt in een holte in de houten bar en er overheen komt een ijzeren constructie waarin de beitel staat. Op die manier kun je nooit op je vingers slaan. Daarnaast ben je verplicht om een plastic veiligheidsbril op te zetten.

35 miljoen jaar oud!

De geodes zijn minstens 35 miljoen jaar oud en komen uit Mexico. Ze zijn ontstaan na een vulkaanuitbarsting. Stel je het natuurgeweld eens voor: een enorme stroom gesmolten, vurige aarde die zich door een spleet in de aarde heen naar de oppervlakte werkt. De lava koelt af naarmate deze hoger komt en stolt uiteindelijk. In de lava zitten allemaal luchtbellen die in de hard geworden lava bewaard blijven. Gedurende miljoenen jaren tijd sijpelt er oppervlaktewater in deze luchtbellen. Na verdamping/opdroging van dit water vormen de achtergebleven moleculen kristallen. Een wonderbaarlijk creatiestaaltje in de buik van moeder aarde!

Las Goyas en Trancas

De Kristalloods heeft geodes van twee vindplaatsen in Chihuahua in Mexico. We hebben een mix van bollen van La Goyas en Trancas. Daarmee is de verrassing wat je binnen in aantreft, nog groter. De twee vindplaatsen leveren namelijk twee totaal verschillende geodes.

Las Goyas geoden

De bollen van Las Goyas bevatten voornamelijk bergkristal, amethist, rookkwarts en agaat. Meestal groeien hierin wat grotere kristallen.

Trancas geoden

De Trancas geoden zijn van binnen bijna allemaal lichtblauw tot lichtgrijs omdat ze voornamelijk chalcedoon bevatten. Dat lijkt een beetje saai, maar ze maken de geringe kleurschakering volledig goed doordat ze vaak een prachtig gevormde drusy kern bevatten, al dan niet met stalactieten en stalachmieten.

Beetje duurder

Helaas is in de afgelopen vijf jaar dat onze bollenbar buiten gebruik was, de prijs van de (mooie kwaliteit) geoden flink gestegen. Waar we ze vroeger voor € 6,50 konden aanbieden, kopen we ze daar nu nog niet eens voor in. Een bolletje beitelen bij De Kristalloods kost € 12,50 en voor dat bedrag heb je een spannende activiteit met een mooi aandenken op de koop toe.

Als je googelt, vind je trouwens nergens echt goedkopere, mooie geoden uit Chihuahua. Op Etsy en andere kanalen worden ze (vaak veel) duurder aangeboden én je betaalt ook nog verzendkosten.

De moeite waard dus om tijdens een open loods je spierballen te laten rollen!